Sunday, March 16, 2014

Sandew Hira over Decolonizing The Mind en Curaçao


Sandew Hira van het International Institute for Scientific Research was op Curaçao voor een reeks lezingen en gespreken en om een samenwerking te tekenen met de Fundashon Museo Tula. Samen met Museo Tula zal er gewerkt aan het bestrijden van mentale slavernij, Decolonizing the Mind.


Ik sprak met Sandew over de basisprincipes van Decolonizing the Mind en over zijn kijk op Curaçao. 

Thursday, February 13, 2014

Waarom Döne Fil mijn Roze Lieverdje is

De Roze Lieverdje 2014 word 14 februari uitverkozen in Amsterdam. Op deze manier eert Groen Links Amsterdam mensen die zich hebben ingezet voor de HLBT emancipatie in de stad. Ik was ook ooit genomineerd en deze keer kon er weer gestemd worden op vier kandidaten.  Döne Fil kreeg mijn stem, al heb ik waardering voor alle vier de genomineerden.

Ik heb Döne leren kennen als een krachtige, soms stille maar zeker wijze vrouw. Tot drie keer aan toe gaf ze gehoor  aan een vraag van me met haar verhaal een activiteit waar ik betrokken bij was op te luisteren, De eerste keer was op een avond met persoonlijke verhalen van Pink Stage, onze ontmoetingsavond voor HLBT-ers in de Bijlmer. Op dat moment was Döne nog aardig fragiel, bijna timide.

De tweede keer dat Döne met mij samenwerkte was toen mijn vriendin en collega Ramona Pikeur in Den Bosch de Coming Out dag organiseerde voor de Antilliaanse stichting Nos Baranka, 11 oktober vorig jaar. Döne reisde helemaal naar Den Bosch om haar verhaal te delen met een voornamelijk Antilliaans/ Surinaams publiek, die ondanks eventuele religieuze verschillen door haar verhaal geraakt werden. Ze werd een van de sterren van de avond.

De laatste keer presenteerde Döne niet alleen haar persoonlijke levensverhaal, maar ook haar visie op HLBT emancipatie in Nederland in het Engels aan studenten van de Amerikaanse uitwisselingsprogramma SIT. Ze hingen aan haar lippen.
Zo is Döne uitgegroeid tot de dame die voor mij dus deze Roze Lieverdje verdient. Als moslima van Turkse afkomst neemt ze risico’s in het zo openlijk naar voren komen als lesbische vrouw. Als moslim HLBT activiste vecht ze in de steeds islamofobischer wordende homo-emancipatie wereld voor haar recht haar eigen culturele religieuze eigenheid te bewaren. Ik herken me in haar, ze inspireert me en ze geeft hoop voor de toekomst.

Jammer dat er moet worden gekozen, want ik heb iets met alle genomineerden en dat wilde ik niet onvermeld laten. Irene Hemelaar van ProGay steunde meteen onze initiatieven voor Roze Zondag op Kwakoe en steunde ons altijd met haar aanwezigheid. Willie Elshorst heb ik nog niet mee samengewerkt maar reken op zijn adviezen nu we in onze Antilliaanse/ Arubaanse gemeenschap met onze religieuze leiders het dialoog aan willen gaan over seksuele diversiteit.
En toen mijn vriend en collega Jerry Haime voor zijn initiatief voor hiv positieve allochtonen HLBT- ers Postive Tribe, een foto sessie hield verscheen Lady Galore in al haar glorie om dat initiatief te steunen. Bijzondere mensen. Dank jullie wel.


Marlon Reina