Sunday, October 21, 2012

Film by Sharelly Emanuelson in Africa in the Picture

Sharelly Emanuelson is a young filmmaker from Dutch Caribbean descent with a big urge to make documentaries involving here place of birth and it's people. She was interviewed for a local radio station in Amsterdam in Papiamentu (the vernacular of Curacao) due toe the featuring of her first released docu during the Africa in the Picture Filmfestival in Amsterdam. The documentary Su solo i playanan tells the different stories of people living on the island of Curacao, told alongside the beautiful beaches of the island. In the interview Emanuelson tell us she wanted to contrast the cliché image of the sunny island with beautiful beached with the reality of the people which in those cases also included their worries about the future. Emanuelson also explain in the conversation why she founded Uni Arte, a collective of Caribbean artists working and living in Holland, which will later also include artists living on the islands.

Su solo i playanan in Africa in the picture:
Saturday, October 27, 19.30. SMART Project Space.
Arie Biemondstraat 111. 020- 4275951 


Tuesday, October 02, 2012

Jeffrey Wammes geeft Roze Maandag kleur in de Bijlmer
















Maandagavond half tien uur veranderde het Bijlmerplein tijdelijk in een professionele turnarena. Topturner Jeffrey Wammes, samen met de acrobaten van Olympia Circus Dynamite, gaven op het plein een indrukwekkende turnshow, gadegeslagen door een steeds toenemend publiek. Waarschijnlijk wist een groot deel van de Bijlmer-mannen, die even hun stamcafé verlieten om naar de show te kijken, niet dat deze grote, maar jonge sportman daar was als toonbeeld van Homo-emancipatie. Café 100% Zuidoost haalde Wammes namelijk naar de Bijlmer als hoofdgast van hun maandelijkse Roze Maandag, die voor deze oktober- editie het thema ‘sport en homoseksualiteit’ had.

De Roze Maandag in Zuidoost biedt al meer dan een jaar een maandelijkse ontmoetingplek aan de gay gemeenschap uit Amsterdam Zuidoost. Tijdens vorige edities werden de bezoekers, die voor een belangrijk deel van buiten Zuidoost kwamen, entertained met optredens van zangers, strippers en vooral travestieten. De DJ zorgde er met haar Caribische urban klanken voor dat de sfeer er altijd goed in zat. Maar de organisatie wilde iets meer inhoud aan de avond bieden en startte dit streven met het oktober sportthema.


Na de demonstratie van de turners, buiten op het Bijlmerplein, vonden binnen in het café gesprekken plaats n.a.v. het thema. Chanella, een soort Zuidoost variant van tante Es -het travestie alterego van cabaretier Raymann - sprak met gasten zoals de voorzitter van Stichting Tijgertje. Deze vertelde dat de stichting was opgericht als zelfverdedigingsclub na een uit de hand gelopen Roze Zaterdag jaren geleden, maar nu vooral een sportvereniging is. Hij kreeg een van de hamvragen van de avond: waarom moeten homo’s apart sporten? ‘Het is heel belangrijk om jezelf te kunnen zijn’ was zijn antwoord en jezelf kunnen zijn bij het sporten is iets wat een vereniging als Tijgertje biedt.

Jezelf kunnen zijn is ook het streven van Emile Jaensch, onder andere portefeuillehouder Sport van Stadsdeel Amsterdam Zuidoost, die de avond mocht openen. Hij hield een mooi pleidooi voor sport in Zuidoost en somde de vele takken van sport op die beoefend kunnen worden in zijn stadsdeel. Trots voegde hij eraan toe dat er ook een turnvereniging is, waar echter nog niet veel jongens op zitten. Hij riep jongens op om een voorbeeld nemen aan de hoofdgast Jeffrey Wammes en hun sporttalent te ontplooien. Jaensch onderstreepte ook het belang van jezelf kunnen zijn, in zijn stadsdeel en ook op het sportveld.

Leuke sprekers, maar de meeste bezoekers kwamen toch echt voor hoofdgast Jeffrey Wammes die net niet naar de Olympische Spelen in London mocht. De Roze Maandag bezoekers in Zuidoost moesten zich vereerd voelen met Wammes als hoofdgast want vertelde hij Tante Chanella: ‘Toen ik uit de kast kwam wilde ik niet elke week ergens komen opdraven voor de homostrijd.’ Het uit de kast komen gebeurde april vorig jaar in een speciale editie van L’Homo, de homo-editie van het blad Linda die het thema sport behandelde. Hier ging Wammes voor de covershoot uit de kleren samen met onder andere Kenneth Perez, Ronald de Boer en Demy de Zeeuw. Omdat er al een tijdje in de sportwereld roddels over hem gaande waren besloot Wammes de kans te grijpen om meteen landelijk uit de kast te komen. Zijn familie had hem al geaccepteerd; trots vertelt hij dat zijn moeder en zussen ook in de zaal zitten.

Wammes vindt het wel belangrijk dat de sportwereld open staat voor homo’s en lesbiennes maar vindt voor de rest dat zijn homoseksualiteit niet zo relevant is in zijn sportcarrière.
Echter Wammes beoefent de turnsport wat een individuele sport is. Met name de teamsporten zijn voor homo’s vaak andere koek. Het café is maar een paar meter van de Amsterdam Arena verwijderd maar op deze avond over homoseksualiteit en sport niks gehoord van Ajax of andere vertegenwoordigers van de grootste sport, het voetbal. Misschien had Wammes zijn medemodellen van de cover Kenneth Perez en Ronald de Boer mee kunnen nemen. Aan de andere kant is het voorstelbaar dat Ronald niet op zo’n plek wil worden herinnerd aan de uitspraken van zijn broer over het gebrek aan motoriek bij homo’s. Nee, Roze Maandag in Cafe 100% Zuidoost had met de veel jongere maar moedige turner Jeffrey Wammes de best mogelijke hoofdgast.

Marlon Reina
Foto's : Ron Feautaux.